Stowarzyszenie kibiców murem za Koroną przeciwko hejtowi. Jest oficjalne oświadczenie

20-01-2023 23:12,
Michał Gajos

29 stycznia Korona Kielce wróci do gry w PKO Ekstraklasie. Przed beniaminkiem niezwykle karkołomne zadanie, aby utrzymać najwyższą klasę rozgrywkową w stolicy województwa świętokrzyskiego. Głos przed rozpoczęciem rundy zabrali również kibice żółto-czerwonych w oficjalnym oświadczeniu.

Przedstawiciele Stowarzyszenia Kibiców "Zjednoczona Korona" wyrazili swoje zniesmaczenie spowodowane narastającym hejtem, który trafia pod adres zespołu ze Ściegiennego 8. – Obecny stan rzeczy jest trudny, walczymy o utrzymanie, ale nadal nasz ukochany Klub jest w Ekstraklasie, a my jesteśmy dopiero w połowie sezonu! Dlatego też niedopuszczalna jest sytuacja, jaka obecnie ma miejsce w internecie, gdzie osoby mieniące się kibicami Korony „opluwają” Klub, piłkarzy i innych jego pracowników na każdym możliwym kroku – czytamy.

Kibice zaznaczają ponadto, że mają wiarę w drużynę Kamila Kuzery oraz zapowiadają nieustanne wsparcie dla jego zespołu w drodze po upragniony cel. – Będziemy w tym pomagać i wspierać Klub na każdym możliwym kroku, na każdym meczu, czy to domowym, czy wyjazdowym. Zapewnienie takie otrzymali od nas także piłkarze i nowy sztab na samym początku przygotowań - jesteśmy i walczymy razem! – dodają.

Poniżej całe oświadczenie Stowarzyszenia Kibiców "Zjednoczona Korona":

OŚWIADCZENIE

Stowarzyszenie Kibiców „Zjednoczona Korona” zawsze za nadrzędny cel stawia sobie dobro Korony. Niejednokrotnie wyrażaliśmy poparcie, ale i także dezaprobatę dla działań Zarządu Klubu, sztabu trenerskiego czy gry samych piłkarzy. Znamy smak zarówno zwycięstw, jak i porażek, a większość z nas pamięta czasy gdy Korona była „trzecioligowym średniakiem”. Zdajemy sobie sprawę ze słabych wyników drużyny w rundzie jesiennej oraz nienajlepszych rezultatów sparingów rozgrywanych podczas zimowej przerwy. Jednakże warto zadać sobie pytanie gdzie jesteśmy teraz, a gdzie byliśmy dwa lata temu, kiedy „stery” w Klubie przejmował nowy Zarząd, a Klub poprzez decyzje poprzednich był na skraju upadku? Pomimo wielu wątpliwości daliśmy wiarę w działania i zapewnienia nowych władz Korony i po dziś dzień to zaufanie nie zmalało.

Obecny stan rzeczy jest trudny, walczymy o utrzymanie, ale nadal nasz ukochany Klub jest w Ekstraklasie, a my jesteśmy dopiero w połowie sezonu! Dlatego też niedopuszczalna jest sytuacja, jaka obecnie ma miejsce w internecie, gdzie osoby mieniące się kibicami Korony „opluwają” Klub, piłkarzy i innych jego pracowników na każdym możliwym kroku. Popieramy krytykę, ale tylko konstruktywną i taką, za która stoją fakty, a nie frustracja, złość i przypuszczenia, które są spowodowane chęcią dowartościowania się. Tego typu osoby powinny zrozumieć, że ich działania nikomu nie pomagają, a wręcz jeszcze bardziej komplikują sytuację w Koronie i pogarszają wizerunek Klubu w jego otoczeniu.

Wierzymy w to, że zarówno piłkarze, jak i sztab trenerski, zrobią wszystko co możliwe, aby zapewnić nam utrzymanie w Ekstraklasie. Będziemy w tym pomagać i wspierać Klub na każdym możliwym kroku, na każdym meczu, czy to domowym, czy wyjazdowym. Zapewnienie takie otrzymali od nas także piłkarze i nowy sztab na samym początku przygotowań - jesteśmy i walczymy razem! Jeżeli jednak są osoby, które nie chcą w tym pomóc, nie chcą w tym uczestniczyć i nie chcą walczyć o dobro Klubu, to niech po prostu nie przeszkadzają.

Pierwszy krok do celu już 29 stycznia w Warszawie. RAZEM obrońmy Ekstraklasę!

Kibice Korony Kielce

Do powyższego stanowiska poniekąd podpiął się prezes kieleckiego klubu, Łukasz Jabłoński, który za pośrednictwem Twittera umieścił następujący wpis:

fot. Maciej Urban

------------

Dziękujemy, że jesteś z nami i wspierasz twórczość dostępną na CKsport.pl. Kliknij w link poniżej i postaw naszej redakcji symboliczną kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ostatnie wiadomości

Industria Kielce podała plan przygotowań do nowego sezonu. W trakcie cyklu wicemistrz Polski wystąpi w dwóch turniejach towarzyskich.
Piłkarze ekstraklasowej Korony Kielce już jutro (w sobotę 15 czerwca) odbędą swój pierwszy przedsezonowy trening.
Polski Związek Piłki Nożnej dokonał reformy II, III i IV ligi. O awansie do wyższej klasy rozgrywkowej zdecydują dwustopniowe baraże. Nowy system rozgrywek wchodzi w życie już w zbliżającym się sezonie 2024/2025.
Prawie 30 zawodników stawiło się na V eliminacji w/w turnieju. Tym razem w stolicy województwa świętokrzyskiego zameldowali się goście z Tarnowa. Po kilku godzinach zmagań organizatorzy wyłonili ścisłe podium.
Już dziś (14 czerwca) rusza piłkarskie EURO 2024. Na początek gospodarze Niemcy zmierzą się ze Szkocją.
Przed Koroną Kielce nowy sezon PKO BP Ekstraklasy. Dla „żółto-czerwonych” pod względem organizacyjnym ważne będą najbliższe dni.
21 klubów zgłosiło chęć gry w przyszłorocznej Lidze Mistrzów. Wśród zespołów jest Industria Kielce, OTP Bank - PICK Szeged czy HBC Nantes.
W czwartek prezes Korony Karol Jakubczyk spotkał się z kieleckimi dziennikarzami, by przedstawić sytuację finansową żółto-czerwonych. – Budżet na przyszły sezon będzie podobny do tego z poprzedniej kampanii. Dzięki niemu jesteśmy w stanie rywalizować na najwyższym szczeblu rozgrywek, a także osiągnąć zakładany cel – mówi sternik Korony.
Otwiera się nowy rozdział w dziejach Korony Kielce. Począwszy od zmiany prezydenta miasta, przez wymianę Rady Nadzorczej oraz prezesa klubu, po rotacje na pomniejszych stanowiskach. Kolejnym etapem rewolucji jest dopinanie umów sponsorskich. Pod znakiem zapytania stoi przyszłość współpracy między Koroną, a Suzuki Motor Poland.
Industria Kielce podpisała umowę na promocję stolicy regionu świętokrzyskiego. Jak będzie ona wyglądała? – Umowa jest ponadstandardowa, pracowaliśmy wspólnie nad nią przez ostatnie miesiące, po to, aby promocja miasta miała inny wymiar niż dotychczasowe tego typu kontrakty – powiedział wiceprezes Paweł Papaj.
Tuż po zakończeniu sezonu szeregi Korony Kielce opuścił Bartosz Kwiecień, a więc piłkarz, który miał kluczowy wkład w utrzymanie żółto-czerwonych na najwyższym szczeblu rozgrywek. Początkowo mogło się wydawać, że nowa władza nie przewidziała dla niego miejsca w składzie. Nic bardziej mylnego.
W czwartek w siedzibie klubu odbyła się kolejna konferencja prasowa z udziałem prezesa Karola Jakubczyka. Nowy sternik żółto-czerwonych ogłosił, że jego celem osiągnięcie samowystarczalności finansowej Korony Kielce. W zrealizowaniu zadania ma pomóc firma Formaster, właściciel marki Dafi.
Potwierdziły się wczorajsze medialne spekulacje dotyczące obsady stanowiska dyrektora ds. marketingu w kieleckim klubie. Nowym szefem tego działu w Koronie został Rafał Kielczyk.
Dziś (13 czerwca) Industria Kielce podpisała umowę promocyjną z miastem Kielce. Za jej realizację klub otrzyma ponad trzy miliony złotych.
Kolejne nazwiska łączone z transferem do Korony Kielce. Tym razem są to gracze spadkowiczów z PKO BP Ekstraklasy.
Napastnik Korony Kielce Adrián Dalmau znalazł się na celowniku beniaminka hiszpańskiej Segunda División CD Castellón. Taką informację podała lokalna hiszpańska gazeta Super Deporte.
Andreas Wolff, Dylan Nahi, Alex Dujszebajew, Nicolas Tournat oraz Artsem Karalek zostali nominowani do najlepszej „siódemki” sezonu 2023/2024. Plebiscyt potrwa do 23 czerwca.
Paweł Tomczyk został nowym dyrektorem sportowym Korony Kielce. Co przekonało go do objęcia tej funkcji oraz z jakich kierunków transferowych będzie korzystał?
Departament Logistyki Rozgrywek Ekstraklasy podał terminarz inauguracyjnej serii gier nowego sezonu rozgrywek. Ważne zmiany godzin!
Xavier Dziekoński zostanie wykupiony z Rakowa Częstochowa i będzie kontynuował karierę w Koronie Kielce. Sytuacje kontraktowe pozostałych zawodników nie zostały jeszcze wyjaśnione.
Ciąg dalszy zmian przy ulicy Ściegiennego w Kielcach. W środę zaprezentowany został nowy dyrektor sportowy klubu, natomiast za moment przedstawiony będzie dyrektor ds. marketingu, Rafał Kielczyk. Wybór jest nieoczywisty, gdyż pierwotnie na to stanowisko szykowano kogoś innego.
Piłka nożna to zdecydowanie najpopularniejszy sport w naszym kraju. Dostarcza on ludziom mnóstwo emocji, które sięgają zenitu, gdy zbliża się ważna impreza z udziałem reprezentacji Polski. W tym roku możemy cieszyć się śledzeniem Mistrzostw Europy. Piłkarskie emocje sprawiają, że ludzie chętniej odwiedzają miejscowe boiska, aby samemu poczuć się jak jedna z gwiazd futbolu. Jak wybrać piłkę, z której będziemy zadowoleni? Oto kilka wskazówek!
Paweł Golański przestał być dyrektorem sportowym Korony Kielce. Jego obowiązki przejął Paweł Tomczyk.
Industria Kielce złożyła stosowne dokumenty, które mają umożliwić przyznanie jej „dzikiej karty” na uczestnictwo w Lidze Mistrzów. Europejska Federacja Piłki Ręcznej (EHF) ogłosi swoją decyzję już w przyszył tygodniu.
Chociaż w kieleckim klubie jeszcze wiele kwestii stoi pod znakiem zapytania, żółto-czerwoni planowo przygotowują się do nowej kampanii na najwyższym szczeblu rozgrywek. Start treningów już w sobotę 15 czerwca! W najbliższym przedsezonowym czasie kielczanie rozegrają pięć meczów towarzyskich.
Klub w końcu potwierdził toczące się od tygodnia spekulacje na temat obsady posady dyrektora sportowego w Koronie. Pawła Golańskiego w Kielcach zastępuje Paweł Tomczyk, którego kibice piłkarscy mogli poznać choćby z pracy w Rakowie Częstochowa oraz Motorze Lublin.
Walka o utrzymanie do ostatniej kolejki w ujęciu klubowej kamery. Korona opublikowała wyjątkowe kulisy potyczek PKO BP Ekstraklasy!
Maciej Kikolski oraz Marcin Cebula znaleźli się w kręgu zainteresowań Korony Kielce. Takie informacje podało Polskie Radio Kielce.
Zawodniczki Kieleckiego Klubu Lekkoatletycznego Katarzyna Furmanek oraz Sabina Jarząbek wystąpiły na 26. Mistrzostwach Europy w Lekkoatletyce w Rzymie.
Karol Jakubczyk pełniący obowiązki prezesa Korony Kielce w rozmowie z Radiem eM Kielce poruszył tematy bieżącego funkcjonowania klubu.