Makroskładniki - co powinno się o nich wiedzieć?
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzą kalorie, z czego składają się produkty, które lądują na Waszych talerzach oraz co daje Wam energię do działania? Jeśli tak, to koniecznie przeczytajcie ten post. W prosty sposób przedstawię Wam podstawy, na których bazuje każdy system żywieniowy. No to jedziemy!
Makroskładniki czy też makroelementy to nic innego jak BIAŁKO, WĘGLOWODANY i TŁUSZCZE. To właśnie one są źródłem kalorii i dostarczają paliwa, dzięki któremu możesz funkcjonować. Każdy makroskładnik pełni określoną rolę i powinien być spożywany w odpowiedniej ilości, jeśli chcesz, aby Twoja dieta była zbilansowana i zdrowa.
Zrozumienie czym są, jak działają i za co odpowiadają te 3 składniki to fundament zdrowego odżywiania, ponieważ niezależnie od tego jak się odżywiasz i jaką dietę stosujesz, codziennie wraz z pożywieniem do Twojego organizmu trafiają makroelementy. Wiedza na ich temat niewątpliwie pomoże Ci osiągnąć Twój cel.
Kalorie – wróg czy przyjaciel?
Ilość makroskładników w danym produkcie określa jego kaloryczność, dlatego niektóre produkty są bardziej kaloryczne a inne mniej, ale wszystko co jemy ma kalorie, nawet jeśli ich zawartość jest znikoma.
1 GRAM WĘGLOWODANÓW DOSTARCZA 4 KCAL
1 GRAM BIAŁKA DOSTARCZA 4 KCAL
1 GRAM TŁUSZCZU DOSTARCZA 9 KCAL
*Alkohol dostarcza 7 kcal/g, jednak organizm wykorzystuje go inaczej niż wspomniane wyżej trio, alkohol to tzw. „puste kalorie”!
Słowo KALORIA w odniesieniu do wartości energetycznych produktów żywnościowych jest używane potocznie, ponieważ wartości te podawane są w KILOKALORIACH, czyli tysiącach kalorii. Pomijając nomenklaturę, warto wiedzieć, czym w ogóle jest kaloria. Kaloria jest miarą energii. Z naukowego punktu widzenia, kaloria to ilość energii, jakiej potrzeba do podniesienia temperatury 1 litra wody o 1°C. Zatem im więcej kalorii zawiera dany pokarm, tym więcej energii dostarcza on Twojemu ciału.
Kalorie nie są dobre lub złe – one po prostu są. Niektóre produkty mogą być jedynie bardziej odżywcze niż inne, ale kaloria to nadal kaloria, czyli nic więcej niż miara energii. Słowo kalorie bardzo często budzi złe skojarzenia, dlatego na początku swojej drogi ze świadomym odżywianiem postaraj się zmienić sposób myślenia o kaloriach. Przestań kojarzyć je z czymś złym, od czego przytyjesz, a zacznij myśleć o nich jako o paliwie, dzięki któremu działasz. Następnie pomyśl jakie wybrałbyś/abyś paliwo do swojego samochodu, Shell V-Power Racing czy może stary olej rzepakowy? No właśnie. Myślę, że każdy wybierze pierwszą opcję, więc wyobraź sobie teraz, że Twoje ciało jest tym samochodem i zacznij świadomie wybierać dla niego jak najlepsze paliwo.
Cały artykuł znajdziecie TUTAJ.